dragut-liviu
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Afectiuni cardiovasculare

In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Afectiuni cardiovasculare

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:14 pm

Afectiuni cardio vasculare
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Hipertensiunea arteriala

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:15 pm

Se poate vorbi despre hipertensiune arteriala atunci cand valorile presiunii cu care sangele circula prin artere sunt mai mari decat cele considerate a fi normale.


Diagnosticul de hipertensiune arteriala se stabileste atunci cand valorile presionale depasesc 140/90 mm Hg la trei determinari succesive, in conditii de repaus.

Important de stiut este si faptul ca specialistii recomanda un tratament medicamentos doar persoanelor care prezinta si factori de risc, care se asociaza acestor valori presionale.

Cauzele tensiunii arteriale sunt, in proportie de peste 90%, reprezentate de o multitudine de factori (teoria mozaicului etiologic), precum ereditatea (mostenirea genetica), factorii ce tin de calitatea vaselor, starile emotionale si conflictuale repetitive, anumite tulburari endocrine, alimentatia hipercalorica si cu adaos de sare. Aceasta hipertensiune este denumita de catre specialisti hipertensiune arteriala esentiala. In restul cazurilor, hipertensiunea arteriala se considera a fi secundara unei anumite cauze ce poate fi identificata (cauza renala, endocrina, anomalii ale peretilor arteriali etc.).

Stiati ca valorile crescute ale tensiunii arteriale conduc, in timp, la afectarea organelor numite tinta, precum creierul, inima si rinichii ?
Cum se manifesta hipertensiunea arteriala?

Avand in vedere faptul ca hipertensiunea arteriala este o boala silentioasa in stadiile de inceput, este intelept si util sa ne verificam valorile tensiunii arteriale cel putin o data pe an sau cu orice alta ocazie ne prezentam la medic.

Nu trebuie sa asteptam instalarea unor semne, precum durerile de cap dimineata la trezire, instalarea ametelilor, aparitia sangerarilor nazale, a tulburarilor de vedere sau de auz, a modificarilor de ritm cardiac sau a instalarii unui accident vascular cerebral.
Factori de risc

Sunt persoane la care se manifesta o serie de factori de risc ce pot conduce la instalarea si/sau agravarea efectelor valorilor crescute ale tensiunii arteriale.

Cunoastem cu totii acesti factori de risc, precum: fumatul, valorile crescute ale glicemiei sau diabetul zaharat, varsta care depaseste 60 de ani, alte afectiuni vasculare cardiace, renale sau cerebrale in trecutul propriu sau la rudele apropiate, valori constant crescute ale tensiunii arteriale, valori crescute ale lipidelor sau grasimilor in sange si supraponderaliatea sau obezitatea.
Cum influenteaza stilul de viata valorile hipertensiunii arteriale?

Trebuie sa stim cu totii ca respectarea unui stil de viata sanatos previne aparitia hipertensiunii arteriale. De asemenea, un stil de viata sanatos contribuie la scaderea valorilor tensiunii arteriale si asigura eficientizarea terapiei medicamentoase.

Prin stil de viata sanatos, se intelege:

*

renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool si cafea, de asemenea, reducerea consumului de sare si grasimi din alimentatie, in special cele de origine animala (accentul pozitiv punandu-se pe uleiul de floarea soarelui si grasimea provenind de la peste), revenirea la valorile greutatii ideale in cazul supraponderalitatii sau obezitatii;
*

cresterea consumului de fibre alimentare, de legume si fructe ce contin, alaturi de lactatele partial degresate, potasiu, sodiu, calciu;
*

reducerea stresului zilnic, evitarea starilor conflictuale, indepartarea starii de oboseala prin respectarea unui numar adecvat de ore de odihna si somn, participarea in mod activ la programe de gimnastica de intretinere, wellness sau fitness terapeutic, concepute adaptat si desfasurate sub stricta supraveghere a specialistilor din domeniu (fiziokinetorerapeutic si medici de recuperare medicala).

Concurs: Centrul „Medical Care” ofera posibilitatea cititorilor revistei Farmacia Ta de a beneficia de consultatie gratuita pe patologie de recuperare medicala. Sunati la redactie pana la data de 1 decembrie 2006 si puteti fi unul dintre cei 5 castigatori. Succes!
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Tahicardia ne da palpitatii

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:16 pm

In fiecare zi o inima normala se contracta de aproximativ 100 000 de ori, la o rata regulata intre 60 si 100 batai pe minut. La adult, o rata mai rapida de 100 batai pe minut se numeste tahicardie.

Multi oameni experimenteaza batai rapide si tranzitorii ale inimii (tahicardie sinusala) ca raspuns normal la o activitate fizica intensa, stress, anxietate sau consumul unor alimente sau bauturi care contin cafeina. Tahicardia sinusala apare, de asemenea, la pacientii cu afectiuni tiroidiene (in hipertiroidism, in care nivelurile hormonilor tiroidieni sunt crescute), la cei cu febra inalta sau ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente (de ex. epinefrina din decongestionantele nazale).

Forme mai severe de tahicardie tind sa apara la persoanele cu boli de inima, cum ar fi tulburarile de conducere a impulsului electric (aritmiile), defectele congenitale, anomalii ale valvelor inimii sau boala coronariana, precum si la cei cu afectiuni cronice de plamani. De asemenea, tahicardiile pot sa apara la un pacient care a suferit un infarct de miocard.

Cand inima bate prea repede, camerele inferioare ale inimii (ventriculii) nu au suficient timp sa se umple cu sange si, ca urmare, nu pot pompa suficient sange catre organele corpului.
Simptome
Principalul simptom al tahicardiei il reprezinta palpitatiile, adica senzatia ca inima bate prea repede. Cu cat tahicardia este mai grava, cu atat si simptomele sunt mai severe. Mergeti la doctor daca aveti oricare din simptomele de mai jos in plus fata de palpitatii:

* Senzatia de cap gol, ameteala sau lesin;
* Senzatia de lipsa de aer;
* Durere toracica;
* Obseala marcata;
* Anxietate severa;
* Transpiratii reci;
* Greata.

Tipuri ale tahicardiei

* Fibrilatia atrială: inima bate prea repede si neregulat; necesita tratament si poate creste riscul de accident cerebral;
* Tahicardia paroxistică atrială: apare spontan, incepe si se termina brusc; inima bate repede, dar regulat. Acest tip de tahicardie este foarte neplacut, insa, de obicei nu inseamna ca aveti o problema cardiaca severa;
* Tahicardia şi fibrilatia ventriculara: inima bate prea repede si nu mai pompeaza suficient sange. Aceste tipuri de tahicardii pot evolua sever si necesita tratament imediat.

Stabilirea diagnosticului
Medicul va revizui istoricul medical al pacientului si va face un consult medical complet. Pentru a evalua tahicardia se va efectua o electrocardiograma sau EKG, care este o analiza care masoara activitatea electrica a inimii in repaus. Uneori, medicul va monitoriza activitatea inimii cerand bolnavului sa mearga pe o banda rulanta sau pe bicicleta (EKG de efort) sau sa poarte un aparat de EKG portabil numit monitor Holter pentru a vedea activitatea inimii in timp ce isi desfasoara activitatile zilnice obisnuite.

In functie de rezultatul examenului fizic, pot fi necesare si alte teste, cum ar fi cele de sange pentru verificarea hormonilor tiroidieni, ecocardiografia pentru identificarea anomaliilor valvulelor inimii sau coronarografia pentru afectiuni ale vaselor inimii.
Tratament tahicardiei
Tratamentul depinde de cauza si tipul tahicardiei. De obicei, tahicardia sinusala nu necesita alt tratament decat cel specific afectiunii de baza, cand aceasta exista. Tahicardia paroxistica atriala poate raspunde la cateva manevre simple pe care medicul le va explica (de exemplu specialistul va solicita pacientului sa isi tina respiratia pentru un minut, sa bea apa rece etc.).
Pentru celalalte tipuri de tahicardie medicul poate sa prescrie medicamente care sa incetineasca bataile inimii si pe care trebuie luate continuu.

Daca tahicardia este severa sau are originea in ventriculi, este nevoie de tratament in urgenta: fie medicamentos, fie se va aplica un soc electric (electroconversie) pentru a stimula inima sa-si reia ritmul normal. Pentru cazurile severe si rezistente de tahicardie ventriculara se poate implanta chirurgical un dispozitiv de defibrilare care sa ajute la mentinerea unei rate normale.

La persoanele in varsta sau la cei cu boala de inima este foarte important ca tratamentul tahicardiei sa se realizeze in primele ore, deoarece o rata rapida prelungita poate duce la afectarea functiei inimii cu aparitia complicatiilor.

Intrebari care trebuie adresate medicului

* Ce teste trebuie facute pentru a afla care este cauza tahicardiei?
* Cat de severa este tahicardia?
* Care sunt sansele de a face un infarct de miocard?
* Ce tratament recomanda? Care sunt efectele secundare ale medicamentelor?

Modalitati de prevenire a tahicardiei
Cea mai buna metoda de prevenire este adoptarea unui stil de viata sanatos pentru inima. Aceasta inseamna:

* Mentinerea unei greutati optime;
* Consumul de alimente sanatoase;
* Practicarea unei activitati fizice in mod regulat;
* Renuntarea la fumat;
* Evitarea stimulantelor, de exemplu cafeina;
* Controlul medical periodic dupa varsta de 40 ani.
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Pericolele verii pentru cardiaci

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:18 pm

Trebuie sa stim ca, de fapt, intregul complex de factori atmosferici - cum ar fi temperatura, umiditatea aerului, curentii de aer - influenteaza buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine. Temperaturile ridicate sunt extrem de daunatoare inimii. Nu este de mirare ca, in aceste conditii, multe persoane acuza dispnee (dificultate in respiratie), tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii), palpitatii, ameteli. Dar cei mai afectati de caldura sunt cardiacii si hipertensivii. In anotimpul cald, cardiacii se plang de palpitatii, tahicardie si angine pectorale - crizele anginoase vor fi mai dese si mai puternice. Caldura poate provoca, totodata, persoanelor sensibile, migrene, ameteli, insomnii, nervozitate, lipsa poftei de mancare sau, mai grav, diaree, colici renale, crize diabetice sau caderi de calciu. Tot din cauza caldurii excesive pot aparea accidentele vasculare, insuficienta cardiaca si chiar infarctul miocardic.

Canicula poate produce lipotimii si cazuri de spasmofilie
In perioada in care gradele Celsius sunt foarte ridicate, apar lipotimiile (lesinurile) sau spasmofiliile. Efectele lor pot fi foarte grave daca nu se intervine la timp, mai ales in cazul cardiacilor.

Consultati medicul!
Daca nu va prezentati la medic, afectiunile mentionate mai sus se pot agrava. De aceea, medicii recomanda celor care au probleme de acest fel sa le solicite imediat sprijinul.Cardiacii – si nu numai – trebuie sa stie ca, dupa ora 11:00 si pana dupa-amiaza, trebuie evitate plimbarile si expunerea la soare. Din cauza caldurii, corpul pierde multa apa, impreuna cu electroliti (saruri ionizate ce contin sodiu, potasiu si cloruri si se gasesc in sange).

Ce trebuie sa stim despre potasiu?
Potasiul este un mineral care se gaseste in fructe, legume si lapte. Acest element este implicat in functionarea normala a inimii (ritmul cardiac). Rinichii sanatosi mentin o concentratie normala de potasiu in vederea asigurarii unui ritm cardiac normal.

Alimente bogate in potasiu:

* Fructe: caise (proaspete sau conservate), banane, pepene galben, fructe uscate (caise, stafide, prune), pepene, kiwi, nectarine, portocale, pere, prune, avocado.
* Legume: sparanghel, varza de bruxelles, varza, sfecla, telina, bame, cartofi (albi, dulci), dovleac, spanac (fiert), rosii (suc), fasole.
* Altele: lapte si produse lactate, alune, nuci, seminte de dovleac si floarea-soarelui, cereale, ciocolata, cacao, nuca de cocos.


Daca nu exista vreo contraindicatie medicala referitoare la aceste alimente, le puteti consuma pentru a va reface rezerva de potasiu.

Pericolul deshidratarii
Atunci cand corpul pierde prea multa apa, apare deshidratarea. Aceasta reprezinta o problema foarte des intalnita, dar si foarte important. Pe tot parcursul zilei, pierdem apa prin transpiratie, urina, respiratie, fecale. Aceasta apa trebuie inlocuita deoarece organele noastre vitale au nevoie de ea pentru a functiona corect. De aceea, se recomanda consumul a minimum doi litri de lichide pe zi.Cel mai important dezechilibru pe care trebuie sa il corecteze cardiacii este cel in electroliti, in special cel in potasiu. Modificarile in minus de potasiu pot duce la tulburari de ritm cardiac, care se pot observa pe electrocardiograma. De aceea, pe vreme calduroasa, cardiacii nu trebuie sa plece niciodata de acasa fara sa-si ia un termos cu apa rece, in care sa adauge, eventual, saruri de potasiu si magneziu (se gasesc la farmacie). Dieta cardiacilor trebuie sa contina in special salate, legume, fructe, peste, iar carnea este de preferat sa fie fripta sau la gratar. Evitati sa mancati grasimi sau tocaturi. Mancarea este bine sa fie potrivit de sarata, iar hipertensivii nu trebuie sa renunte la regimul lor fara sare.

Atentie!
Pentru hidratarea organismului nu toate bauturile sunt benefice. Trebuie evitat consumul de sucuri, cafea, bauturi alcoolice. Desi potolesc setea pe moment, sucurile acidulate nu ar trebui in niciun caz sa inlocuiasca apa plata sau minerala pe timpul verii. Daca suntem nevoiti sa suportam razele soarelui, e indicat sa consumam cat mai multe lichide si fructe.

Sfaturi practice

* Este esential ca, in zilele caniculare, sa evitati iesirile afara din casa, mai ales in orele de varf. Nu faceti plimbari prea lungi vara!
* Nu uitati sa va luati medicamentele obisnuite! Dupa ce le-ati luat, nu iesiti imediat afara.
* Purtati tot timpul palarie pe cap! De asemenea, imbracamintea trebuie sa fie foarte lejera, din bumbac, de culoare deschisa, iar incaltamintea sa fie usoara, astfel incat sa permita aerisirea piciorului. Toate acestea incetinesc transpiratia si atenueaza senzatia de sufocare.
* Nu alergati dupa mijloacele de transport in comun! De altfel, se recomanda sa evitati calatoriile cu aceste mijloace, mai ales la orele de varf, in aglomeratie. Tot astfel, daca sunteti cardiac, nu calatoriti cu avionul.
* Evitati efortul fizic si, daca simtiti nevoia sa va racoriti, nu intrati in apa marii sau in rauri atunci cand sunteti incalziti: pericol de stop cardiac!
* Evitati sa stati la cozi in zilele calduroase! Daca este necesar sa faceti anumite cumparaturi, alegeti magazine situate cat mai aproape de locuinta dumneavoastra.
* Mergeti la cardiolog in mod regulat si respectati intocmai sfaturile acestuia!
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Riscul cardiometabolic

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:19 pm

Stresul, viata dezordonata, alimentatia neadecvata, sedentarismul sunt numai o parte din factorii care determina aparitia unor afectiuni extrem de frecvente si severe: bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Va prezentam in continuare metodele optime de reducere a riscului cardiometabolic.

Sa incepem prin a va spune ca...
Anual, fiecare al cincilea om moare in tara noastra prin boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral), ceea ce inseamna ca, la fiecare 10 minute, se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat care afecteaza 5% din populaţia adulta. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 194 milioane in prezent pana la 333 milioane in 2025. Mai mult chiar, diabetul zaharat reprezinta un factor major de risc cardiovascular, 70 – 80% din populatia cu diabet zaharat murind din cauza bolilor cardiovasculare. In plus, diabetul zaharat este motivul principal al orbirii, al insuficientei renale si al amputatiei membrelor inferioare. Aproximativ 90% din pacientii cu diabet zaharat aparut la maturitate (tip 2) sunt supraponderali sau obezi.

Medicii subliniaza existenta unor factori de risc asupra carora se poate actiona si factori de risc asupra carora nu se poate actiona. Factorii de risc ce pot fi influentati sunt obezitatea, colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala, iar printre factorii de risc asupra carora nu se poate actiona se afla varsta, factorul genetic, sexul si saracia. Riscul global de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv infarct de miocard si accident vascular cerebral, si diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic

Factorii de risc cardiometabolic
Factorii de risc cardiometabolic sunt cei care ne indica gradul de pericol in care se afla pacientul de a dezolta afectiuni cardiace sau diabet de tip 2. Aceste coordonate, chiar si luate individual, tradeaza nevoia abordarii unor masuri. Deci cu cat un individ prezinta mai multe dereglari din genul celor pe care urmeaza sa vi le prezint, cu atat sanatatea lui este mai periclitata. Asa cum spuneam, acesti factori sunt de doua tipuri: cei asupra carora pacientul poate interveni pentru ameliorare si cei care trec dincolo de puterea de control a fiecaruia. In randurile care urmeaza, ne vom opri pentru a detalia doar aspecte ce ce se pot inscrie in prima categorie.

Supraponderalitatea si obezitatea
Obezitatea si supraponderalitatea se numara printre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic. Uzual, aceasta se asociaza cu:

* valori scazute de HDL colesterol (colesterolul “bun”);
* trigliceride crescute (o forma de grasime in sange);
* valori crescute ale glucozei in sange;
* tensiune arteriala crescuta (hipertensiune);

Este extrem de important ca pacientul sa inteleaga ca si cea mai mica pierdere in greutate va avea efecte benefice semnificative cel putin in ceea ce priveste tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Care sunt solutiile recomandate? Reducerea aportului zilnic de calorii, introducerea in program a unei activitati fizice, iar daca este cazul apelati la tratament medicamentos sau chiar la interventii chirurgicale.

Date recente arata ca obezitatea abdominala (grasimea in exces de la nivelul abdominal profund) este un factor predictiv al infarctului miocardic, mai bun decat greutatea corporala sau indexul de masa corporală (IMC -raport intre greutate si inaltime). Grasimea abdominala poate fi determinata foarte simplu prin masurarea circumferintei taliei. Conform definitiei expertilor, barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 cm si femeile cu circumferinta taliei peste 88 cm au obezitate abdominala.

Valorile crescute ale glucozei in sange
Cresterea nivelului de glucoza din sange se instaleaza in conditiile in care organismul dezvolta rezistenta la insulina (hormon secretat de pancreas). Organismul produce de obicei suficienta insulina pentru a face fata cantitatilor de alimente ingerate. Cand celulele nu mai primesc glucoza, nu au energia necesara pentru a desfasura la cote maxime intreaga paleta de procese organice. Netratata, aceasta dereglare, provoaca afectiuni la nivelul sistemului nervos, probleme la rinichi si ochi, afectiuni cardiace si atacuri cerebrale. Dar care sunt factorii care determina cresterea sau scaderea nivelului de glucoza din sange? Cresterea este provocata de:

* consumarea unei mese cu un continut mult prea mare de carbohidrati fata de cea obisnuinta;
* inactivitatea;
* stresul
* dereglarile hormonale (din perioada menstruatiei);
* infectii sau alte afectiuni.
* Scaderea nepermisa a nivelului de glucoza este cauzata de:
* insuficienta carbohidratilor;
* o activitate fizica in exces;
* sarirea peste mese
* consumul bauturilor alcoolice, mai ales pe stomacul gol.

Atat cresterea cat si scaderea glicemiei poate fi si un efect secundar al unor tipuri de medicatii.

Hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este data de jocul intre doua forte: forta de contractie a inimii si rezistenta periferica a sistemului arterial. Atunci cand ne este masurata tensiunea arteriala ne sunt date doua valori: prima valoare reprezinta presiunea sangelui in momentul in care inima pompeaza, iar a doua este masurata intre doua batai ale inimii, in momentul de relaxare. Hipertensiunea este definita de o forta prea mare de circulare a sangelui si implicit o presiune aflata in raport direct proportional. In acest caz, inima este fortata sa depuna un efort mult prea mare crescand astfel riscul imbolnavirii ei, dar si cel al aparitiei diabetului. O astfel de problema nu poate fi remediata decat prin tratament specializat si prin introducerea unor schimbari semnificative in regimul general de viata. Despre ce schimbari este vorba?

* Consumati cereale integrale si produse de panificatie din faina integrala;
* Pentru a da gust alimentelor incercati sa apelati la diverse condimente si sa renuntati la sare. Alegeti alimentele cu cel mult 400 g de sodiu pe portie
* Scapati de kilogramele in plus sau macar evitati acumularea lor;
* Renuntati la alcool si fumat.


Cum stim ca avem probleme cu tensiunea arteriala? Ei bine acest lucru este destrul de dificil de determinat pentru ca initial simptomele sunt slab sesizabile.Tocmai de aceea este necesar un control la cel putin un an.

Metabolizarea anormala a lipidelor
Metabolizarea defectuoasa a lipidelor este un alt factor de risc cardiometabolic important. Pacientul adult (de peste 19 ani) trebuie sa stie ca starea de normalitate este data de urmatoarele valori: nivelul LDL (colesterolul rau ) sa fie mai mic de 100mg/dl, HDL (colesterolul bun) sa fie mai mare de 40 mg/dl pentru barbati si 50 mg/dl pentru femei, iar trigliceridete sa se mentina mai mici de 150 mg/dl.

Fumatul si lipsa unei activitati fizice
La factorii de risc cardiometabolic prezentati mai sus se mai adauga alte doua aspecte despre care s-a tot discutat; de ale caror efecte negative pentru organismul uman, suntem constienti cu totii: fumatul si lipsa unei activitati fizice corespunzatoare. Iar daca ceea ce am pus in discutie pana in acest moment poate fi trecut de partea problemelor de sanatate, acestea din urma sunt insa simple incercari ale vointei individuale. Prin urmare, sanatatea este o problema ce tine majoritar de responsabilitatea personala. Nu credeti ca merita ceva mai multa atentie?

Deci, ce avem de facut?
In primul rand trebuie sa fim pregatiti psihic pentru schimbarile care ne vor tulbura putin obisnuintele care ne sunt uneori atat de familiare.

1. Scapati de kilogramele in plus! Nu apelati insa la absurde diete care sa va secatuiasca organismul de orice vitamine si minerale. Nu uitati ca obiectivul este totusi sanatatea! Consultati un nutritionist: acesta va va spune care este greutatea pe care trebuie sa o atingeti si ce trebuie sa consumati pentru a reusi.
2. Incercati sa eliminati macar treptat teama de efort fizic! Fie ca renuntati la confortul oferit de lift sau alegeti sa coborati cu doua statii mai devreme in drumul de intoarcere acasa, aceste activitati va vor ajuta sa va pastrati echilibrul interior al organismului dumneavoastra.
3. Actionati pentru scaderea nivelului de colesterol si echilibrarea tensiunii arteriale, apeland fie la tratamente medicamentoase recomandate de medicii cardiologi, fie alegand un regim de viata mult mai sanatos: activiatate fizica, sustinuta de o dieta cu un continut scazut de grasimi, dar bogata in fibre (cereale integrale si produse de panificatie din faina integrala, fara sare).
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Durerile dentare pot imblonavi inima

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:23 pm

Nevralgia este o durere acuta localizata pe traiectul unui nerv. Din punct de vedere medical, se disting mai multe tipuri de nevralgii care poarta numele nervilor afectati. Astfel, exista nevralgie dentara, gloso-faringiana, intercostala, sciatica etc. De aceasta data, vom discuta despre nevralgia dentara, cea mai frecventa durere dintre cele amintite anterior.



In cele mai multe cazuri, nevralgia faciala provoaca o durere supraacuta la nivelul nervului trigemen. Ea afecteaza, mai ales maxilarul, obrazul si pleoapele superioare.

Nevralgia poate fi declansata de stimuli:

* chimici - se manifesta la contactul cu produse dulci sau acre;
* mecanici - prin periaj ori in timpul masticatiei alimentelor;
* termici – la cald sau rece.

Nevralgia se manifesta prin crize dureroase intense la nivel dentar. In acest caz, medicamentele nu inlatura durerea, fiind nevoie de un tratament special prin infiltratii care se va realiza numai de catre medicul stomatolog.

Sfaturi pentru acasa
Pentru a ameliora intensitatea durerii in cazul aparitiei nevralgiilor este esential sa mentineti cateva reguli elementare de igiena a cavitatii bucale:

* curatati zona afectata;
* utilizati ata dentara pentru a elimina resturile de alimente ramase intre dinti;
* clatiti gura cu apa calduta;
* puneti comprese reci pe suprafata umflata;
* nu aplicati aspirina direct pe dinte sau gingie;
* in cazul in care durerea si inflamatia fetei persista, este bine sa consultati un medic stomatolog.

Complicatii
Prin intermediul ganglionului Gasser (un fel de tub care face legatura intre nervul bazal pentru maxilar, mandibula si muschiul facial), durerea se resimte si la baza craniului. Pe langa durerile insuportabile, infectiile dintilor si maselelor pot provoca in timp, puseuri reumatice. De asemenea, acestea pot duce la activarea unei artroze (boala articulara reumatica ce se caracterizeaza prin evolutie cronica si deformarea extremitatilor osoase) deja existente. In urma infectiilor dentare, pot sa apara sinuzite, reumatisme poliarticulare acute sau probleme cardiace, inima fiind unul dintre organele cel mai frecvent afectate in aceste situatii.

"De obicei, bolnavii merg la chirurgie unde beneficiaza de tratamente corespunzatoare. Uneori tratamentele in nevralgia dentara se repeta. Initial oamenii vin la stomatolog cu carii, multi dintrea acestia ajungand la extarctie, dar durerea tot nu dispare. Cea mai frecventa este nevralgia de trigemen care poate sa coincida si cu o carie dentara", spune dr. Dumitru Mihaela, medic specialist medicina dentara.

Vizita la medic, obligatorie o data la sase luni
Ca sa trateze infectiile dentare, medicul recurge la extractia, chiuretajul pungilor paradontale sau, in cazuri mai complicate, la grefe. Ca sa evitati astfel de suferinte, este bine sa preveniti aparitia cariilor dentare. Aceasta se face prin igiena cavitatii bucale si consultul medical de specialitate. "Este bine sa se mearga la igienizari repetate. Macar o data la sase luni trebuie mers la stomatolog pentru investigatiile medicale de rigoare", mai spune dr. Dumitru. Periajul corect si detartrajul (indepartarea tartrului depus pe zmaltul dintilor) au un rol extrem de important in evitarea aparitiei cariilor.

Cum se realizeaza periajul?

* Periajul se realizeaza printr-o serie de tehnici stabilite de stomatolog, procedeul aplicandu-se de cel putin doua ori pe zi.
* Un periaj corect, dureaza aproximativ trei minute, iar cel mai important este cel de seara.
* Tehnicile de periaj, pasta de dinti si periuta vor fi alese de stomatolog in urma unor investigatii medicale. Ele trebuie sa indeplineasca functiile necesare nevoilor danturii.
* Periuta trebuie schimbata in mod frecvent.
* Apa de gura se utilizeaza, de asemenea, la indicatia medicului, in functie de starea de sanatate a danturii.
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Accidentul vascular cerebral

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:25 pm

Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din lume si prima in situatiile de handicap fizic sau mental permanent. In tarile din sud-estul Europei, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune este de 6-7 ori mai mare decit in tarile din est.

Tara noastra ocupa un loc “fruntas” la acest capitol. Intr-un sondaj realizat pe un esantion de 805 persoane (cu virsta>45 de ani), 72 % au raspuns ca au suferit sau au cunoscut o persoana cu aceasta afectiune. Anual, fiecare al cincilea deces este cauzat de producerea unui accident vascular cerebral. Poate fi un prieten, o ruda sau...un om pe care nu l-am cunoscut niciodata. Se poate intimpla oricui.

AVC TREBUIE TRATAT IMEDIAT
Accidentul vascular cerebral se produce atunci cind o parte a creierului nu mai poate beneficia de aportul de singe si oxigen. Exista doua moduri prin care se produce: prin blocarea unei artere de catre un cheag de singe (accident vascular cerebral ischemic) sau prin ruptura vasului de singe (accident vascular cerebral hemoragic). Cind are loc un accident cerebral vascular, o parte din celulele nervoase din creier inceteaza sa mai functioneze. Fara o interventie medicala prompta, efectele pot fi fatale.

5 SEMNE ALARMANTE
Nu toata lumea acuza aceleasi simptome inaintea unui atac cerebral vascular. Uneori ele pot aparea si disparea, fara a da ceva de banuit. Tratamentul cel mai eficace este acela administrat in mai putin de o ora de la declansare, de aceea trebuie sa cunoastem semnele bolii:

* amortirea brusca a fetei, a unui picior sau a unei miini, in special pe o anumita parte a corpului;
* tulburari bruste de memorie, dificultati in vorbire si imposibilitatea de a intelege ceea ce se vorbeste in jur;
* pierderea brusca a echilibrului, ameteala si probleme in coordonarea membrelor;
* dureri bruste de cap, fara o cauza anume;
* privirea incetosata sau dubla, stare inexplicabila de somnolenta, greata.

EFECTELE AVC
O persoana care a suferit un accident vascular cerebral poate sa ramina sau nu cu anumite dizabilitati fizice si psihice. Nedepistat si netratat la timp, provoaca chiar moartea. In functie de gravitatea accidentului si de partea pe care se produce, poate conduce la paralizie, pierderea memoriei, schimbari de comportament, dificultati in vorbire si in a intelege ceea ce se vorbeste, neputinta de a se hrani si a mesteca, dureri, depresii si multe alte probleme.

FACTORII DE RISC
Persoanele care sunt mai expuse unui asemenea accident, prezinta anumiti factori de risc. Obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool si o dieta inadecvata sunt factorii controlabili. Renuntarea la aceste obiceiuri si adoptarea unui stil corect de viata pot scadea riscul imbolnavirii.

Factorii necontrolabili tin de virsta (dupa 55 de ani, riscul se dubleaza la fiecare 10 ani) si de istoricul familiei. Sunt predispusi si cei suferinzi de boli cardiovasculare, diabet, femeile afectate de schimbari hormonale dupa nastere sau menopauza.
METODE DE TRATAMENT...
Inainte de aplicarea unui tratament adecvat, trebuie efectuate teste de specialitate. Medicii vor apela la un examen neurologic, analize de singe si efectuarea electrocadiogramei. Diagnosticarea accidentului vascular include si metode mai complexe de investigare: tomografie, RMN (rezonanta magnetica), EEG (electroencefalograma), testele Doppler (cu ultrasunete).

Administrarea medicametelor sau interventia chirurgicala trebuie sa aiba loc in cel mult trei ore de la momentul declansarii. Pe termen lung se se utilizeaza statine, antihipertensive si medicamente antitrombotice.

O parte esentiala in programul destinat refacerii celor afectati este reabilitarea. Efectele accidentului vascular cerebral te determina sa te schimbi, sa reinveti, sa-ti redefinesti stilul de viata. Reabilitarea inseamna sa construiesti poduri de legatura peste golurile care s-au format. Aceasta presupune terapie fizica (redarea miscarilor, coordonarii si balansului ), ergoterapie/terapie ocupationala (reinvatarea unor abilitati de baza, precum cea de a te spala sau a te hrani singur), logoterapie (redarea vorbirii).
...SI DE PREVENTIE
Desi exista si factori necontrolabili care pot declansa un accident vascular cerebral, e bine sa tinem cont de anumite reguli de viata pentru a diminua riscurile:

* adopta o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in fructe si legume proaspete; nu exagera cu mincatul si incearca sa-ti mentii greutatea;
* efectueaza exercitii fizice timp de 30 de minute, de 5 ori pe saptamina;
* gaseste-ti propriile metode de gestionare a stresului;
* efectueaza periodic controlul tensiunii arteriale (in cazul persoanelor cu virsta>50 ani);
* daca ai un nivel ridicat al colesterolului, consulta de urgenta medicul;
* in cazul in care suferi de boli cardiovasculare sau diabet, urmeaza cu strictete tratamentul prescris de doctor;
* cei cu antecedente de accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT) necesita o atenta supraveghere medicala si o viata lipsita de stres

Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala, o problema la nivel global. Numarul de accidente vasculare cerebrale poate fi redus prin constientizarea fiecaruia dintre noi: a medicilor, a pacientilor, a celor carora le sta in putere sa finanteze crearea unor clinici speciale de tratare si reabilitare, dar si a acelora care pot oferi informatii cu privire la riscurile pe care le implica un astfel de accident, la metodele de prevenire si pasii pe care trebuie sa-i urmeze in vederea reabilitarii.

Pe data de 16 mai 2006, Societatea Internationala de Accident Vascular (International Stroke Society-ISS) a inaugurat la Bucuresti "Ziua dedicata cunoasterii Accidentului Vascular Cerebral", cu sprijinul companiei producatoare de medicamente "Sanofi aventis". Alaturindu-se specialistilor din intreaga lume, academician profesor dr. Constantin Popa, presedintele Asociatiei Române de Stroke si prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Române de Neurologie au dat un semnal de alarma privind numarul alertant de accidente vasculare cerebrale inregistrate in tara noastra, in jur de 15 000a anual. Aceasta initiativa este un apel catre publicul larg si catre mass-media pentru a-si lua un angajament pe termen lung in ceea ce priveste preventia
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Deranjul limfatic

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:27 pm

Ne confruntam frecvent cu stari de oboseala si cu palpitatii cardiace... si nu intimpinam greutati in gasirea "responsabililor": serviciul si cafeaua. Poate ca exista un simbure de adevar insa ceea ce nu stim este faptul ca aceste stari pot aparea in urma unei dereglari survenite la nivelul sistemului limfatic.


Drenajul limfatic se practica din vremuri stravechi, fiind mentionat ca o metoda de tratament, inca de pe vremea scolii medicale a lui Hipocrat, in anul 400 d.H. Insa adevaratele preocupari pentru aceasta metoda au aparut peste citeva secole.

Limfa este un lichid transparent, care circula prin vase si ganglioni limfatici, hranind celulele si tesuturile. Sistemul limfatic este la fel de important ca si sistemul circulator. Vasele limfatice sint constituite intr-o “plasa” care acopera fiecare particica a corpului nostru. Acestea transporta substantele nutritive si colecteaza celulele moarte, rezidurile, bacteriile, virusii, substantele anorganice, apa si grasimile. Toate vasele ajung la ganglionii limfatici, aglomerari celulare de forma rotunjita, care pot fi mici (cit un virf de ac) sau mari (cit o maslina).

In corpul nostru exista intre 400 - 700 de ganglioni, care filtreaza si purifica limfa, acestia fiind localizati preponderent in abdomen si la nivelul gitului. De exemplu, atunci cind ni se inflameaza amigdalele, ganglionii de la nivelul gitului isi maresc si ei volumul pentru a lupta impotriva bacteriilor.

Stresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, interventiile chirurgicale (masectomia - extirparea sinului), tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sint numai citiva dintre factorii care tulbura buna circulatiei a limfei in corpul nostru. Aceasta situatie paote fi remediata cu ajutorul drenajului limfatic, prin masaj.

Este vorba de un complex de tehnici manuale, utilizate pentru facilitarea eliminarii lichidelor in exces, pe care limfa le aduna si purifica, odata cu traversarea ganglionilor, inainte de a intra in circuitul sanguin. In secolul al XVII-lea, in scoala europeana, francezul Jean Pecquet si danezul Thomas Bartholin au aprofundat studiile stiintifice asupra sistemului limfatic, a raportului intre sistemul limfatic si cel sangvin si al rolului limfei in organism. Dar contributia semnificativa o are danezul Emil Vodder, expert fizioterapeut, care a pus la punct metoda eficace - drenaj limfatic manual.

In zilele noastre, in Europa de Vest drenajul limfatic este o metoda impusa nu numai in cimpul estetic dar si in tratamentul unor afectiuni: reumatismale, circulatorii, traumatologice, ulcer varicos, escare, rani dupa interventii chirurgicale, arsuri, sinuzite, amigdalita, faringita etc.

Masajul are mai multe efecte:

* anti - edematos (edemele sint provocate de stagnarea singelui in vene sau de prezenta unei cantitati mari de clorura de sodiu si apa in singe; de obicei, edemele sint localizate la nivelul picioarelor si miinilor);
* edeme-cicatrizant (marirea numarului de celule constructoare si eliminarea din zona afectata a substantelor iritante; cu cit este mai crescuta cantitatea de limfa din jurul unei rani, cu atit vasele limfatice afectate sint stimulate sa se vindece);
* imunizant (stimuleaza fabricarea de anticorpi); regenerant (util in cazul unei pieli uscate, descuamate);
* relaxant (la nivelul musculaturii si nu numai); stimulant la nivelul microcirculatiei (previne aparitia celulitei). I


De retinut!

Drenajul limfatic are si contraindicatii, motiv pentru care este important sa se consulte un medic inainte de a se apela la aceasta procedura: astm bronsic (si in orice inflamatie acuta cauzata de bacterii, virusi sau alergeni, deoarece exista riscul ca aceste substante otravitoare sa fie raspindite in organism), eczeme, insuficienta cardiaca, hipertiroidism, tuberculoza, tumori maligne (din teama de a nu se raspindi cancerul), probleme cardiace majore, tromboza si flebita (prin masaj pot fi eliberate cheagurile de singe).

Cine practica drenajul limfatic trebuie sa cunoasca anatomia si fiziologia sistemului limfatic, sa respecte cu rigurozitate zonele in care se poate interveni; sa fie relaxat si rabdator si sa se adapteze la problemele de personalitate ale pacientului pentru a putea transmite energia pozitiva. In drenaj, miscarile sint lente, delicate si armonioase. Specialistul trebuie sa respecte ritmul cardiac (pasul pisicii sau filfiitul aripilor unei pasari), masajul incepind totdeauna cu gitul, unde este punctul de intilnire al sistemului sangvin si al limfei. Se recomanda serii de minimum 10 sedinte (de doua ori pe saptamina).

Stiati ca...

* Fara sistemul limfatic, organismul nostru s-ar umfla aidoma unui balon?
* Zilnic, sistemul limfatic filtreaza intre 2 si 4 litri de limfa ?
* Prin masaj se stimuleaza fluxul limfei de... 20 de ori?
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Infarct de miocard-cum ne putem reveni?

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:28 pm

Boala coronariana (BC) este forma principala de afectiune a vaselor inimii. Vasele inimii sint afectate si se poate ajunge la infarct. Acesta apare atunci cind o artera a inimii este blocata, ceea ce provoaca distrugerea celulelor muschiului inimii deoarece acestea nu mai primesc suficient oxigen si nutrimenti.

Infarct de miocard - o problema de sanatate grava. Exista insa si o veste buna pentru persoanele care au avut un infarct: ceea ce a fost mai greu a trecut si, în curind, vor putea face aproape toate acele lucruri, pe care obisnuiau sa le faca înainte!


Sint sentimentele mele normale? cum se simte familia mea?

Dupa un infarct de miocard este firesc sa aveti temeri: legate de moarte, de posibilitatea de a avea din nou dureri de inima (angina), daca veti putea avea o viata sexuala normala, cind veti putea sa va întoarceti la munca etc. De asemenea, persoanele apropiate vor “simti” infarctul: se vor teme de a va vedea din nou în spital, se vor simti vinovate de a va fi “cauzat” boala, chiar daca stiu ca acest lucru nu este posibil etc. Aceste lucruri sint normale si usor de înteles. O buna idee este sa vorbiti despre ele cu cei din familie si cu medicul dumneavoastra: nu le tineti in interior! În timp, aceste ginduri rele vor disparea si va veti bucura din nou de viata.

Ce schimbari este bine sa fac?

BC este o afectiune cronica: odata descoperita o veti avea toata viata! Este important sa aveti o stare de sanatate cit mai buna si sa preveniti ca boala sa se înrautateasca. Acum este momentul sa faceti acele schimbari sanatoase in stilul dumneavoastra de viata prin care sa controlati factorii de risc ai bolii de inima.

Identificati factorii de risc!

Factorii de risc sint acele obiceiuri sau conditii care cresc sansa de a face o boala sau de a agrava o boala deja existenta. Acordati-va citeva minute pentru a face urmatorul test:






Da*


Nu

Fumati?







Aveti tensiunea arteriala mai mare de 140/90 mm Hg sau medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti tensiunea mare?







Medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti colesterolul total mai mare de 200 mg/dl sau colesterolul HDL (“colesterolul bun”) mai mic de 40mg/dl?







Aveti diabet zaharat sau nivelul glicemiei este mai mare de 126 mg/dl sau aveti nevoie de medicamente care sa controloze glicemia?







Daca sinteti barbat, aveti mai mult de 45 ani?







Daca sinteti femeie, aveti mai mult de 55 ani?







Sinteti supraponderal sau obez?







Practicati mai putin de 30 minute de activitate fizica zilnic?







Doctorul dumneavoastra v-a spus ca aveti angina (durere de inima) sau ati avut un infarct de miocard?









*Daca raspundeţi “da” la oricare din aceste întrebari înseamna ca aveti un risc crescut de a face un infarct de miocard. Daca nu cunoasteti valoarea tensiunii arteriale sau a colesterolului, verificati aceste lucruri cu medicul dumneavoastra personal.

5 pasi pentru a reduce factorii de risc:

1. Stop fumatului!

Fixati o zi începind cu care sa nu mai fumati. Chiar daca ati mai încercat sa renuntati la fumat sau ati folosit guma cu nicotina, nu înseamna ca nu veti avea succes de data asta. Folositi experienta din trecut pentru a identifica acele strategii pentru a renunta acum la fumat. Vorbiti cu medicul dumneavoastra despre cum puteti face acest lucru.

2. Fiti activi in fiecare zi

Activitatea fizica regulata este vitala pentru a ramine cit mai sanatosi daca aveti BC. Pentru inceput intrebati medicul cardiolog pentru a vedea daca aveti vreo restrictie de activitate. A face plimbari este o buna modalitate de a începe. Gradual, ajungeti sa practicati aproape zilnic cel putin 30 minute de activitate fizica.

3. Slabiti sau mentineti-va greutatea

Urmati un plan de alimentatie sanatoasa care sa va ajute sa slabiti. Cele mai multe femei pot slabi reducind caloriile la 1200 - 1500 pe zi, în timp ce barbatii pot avea succes cu 1500 - 1800 calorii pe zi. Daca nu sinteti supraponderal, mentineti-va greutatea pe care o aveti.

4. Alegeti o dieta saraca in grasimi si bogata în fibre

Acest tip de dieta va ajuta sa scadeti nivelul de grasimi din singe. Aveti nevoie de aproximativ 25 g fibre zilnic. Pentru a afla mai multe despre dieta sanatoasa vorbiti cu un medic nutritionist care sa va ajute sa faceti un plan al meselor.

5. Luati medicamentele exact asa cum v-au fost recomandate

Cele mai multe persoane cu BC au nevoie de beneficiul suplimentar al medicamentelor, atit cele specifice bolii de inima, cit si cele necesare pentru a controla tensiunea arteriala si eventualele valori crescute ale colesterolului.

Reducind factorii de risc faceti pasi importanti în a trai mai sanatos si a va scadea sansele ca inima sa sufere in continuare. Anual faceti vizite la medicul dumneavoastra pentru a tine sub control boala.
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Varicele-preventie si tratament

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:30 pm

Pe linga faptul ca sunt inestetice, varicele pot deveni si extrem de suparatoare. Daca suferiti de aceasta afectiune trebuie sa stiti ca vara, datorita cresterii temperaturii, boala se agraveaza. De aceea, cum sezonul estival este in toi, este foarte important sa cunoastem citeva metode de tratament sau de prevenire.

Situate in majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare, varicele reprezinta dilatatii patologice si permanente ale venelor ce apartin sistemului venos superficial. Varicele au culoarea albastruie si se formeaza datorita unei insuficiente venoase.
Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valvule unidirectionale, care asigura circulatia singelui catre inima, de jos in sus. Daca aceste valvule isi pierd capacitatea de antireflux, venele se dilata si apar varicele.

Boala este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentind semne ale bolii, la virste cuprinse intre 20 si 50 ani. Ca orice alta afectiune, varicele sunt favorizate de factori de mediu sau care tin de stilul nostru de viata:

* O profesie care impune statul prelungit in picioare (profesori, vinzatori, frizeri, stomatologi etc.), efortul muscular intens si prelungit (halterofili), sau trepidatiile, caldura si umiditatea excesiva;
* Obezitatea - pe lângă plusul de greutate ce apasa asupra membrelor inferioare, prin tulburarile neuro-endocrine si metabolice pe care le implica, obezitatea adinceste leziunile peretelui venos;
* Sarcina prin cresterea presiunii intra-abdominale;
* Factorul genetic este prezent în peste 80% din cazuri.

SIMPTOMELE BOLII
Debutul afectiunii este lent si se manifesta prin senzatia de neliniste la nivelul gambei, caracterizata prin discrete amorţeli si o senzatie de greutate. Aceste fenomene apar dupa statul prelungit in picioare, eforturi intense sau o pozitie sezinda indelungata si dispar in pozitie culcata, cu picioarele usor ridicate.

In stadiul varicelor constituite, se observă „coloane” venoase dilatate, cu traseu şerpuitor, care apar iniţial în portiunea superioara a gambei. Edemul, care in faza de debut este discret, se extinde si devine permanent.

Tegumentul se subtiaza si devine transparent, lucios, cu zone de hiperpigmentare, cu pilozitate redusa si foarte sensibile la traumatisme, chiar de intensitate redusa.
Varicele netratate, pot duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL, CEA MAI BUNA SOLUTIE
Conduita terapeutica este intotdeauna adaptata stadiului evolutiv al bolii. În prezent, tratamentul curativ cuprinde elemente ce pot fi utilizate in diferite combinatii, pentru obtinerea unor efecte optime. Acestea includ:

* Extirparea varicelor prin tehnici microchirurgicale (cu incizii ce devin la citeva luni practic invizibile);
* Pentru vasele mici, subtiri, superficiale, la care interventia chirurgicala nu poate fi aplicata, se pot face sclerozari (scleroterapia) prin injectarea unor substante iritante sau se poate folosi laserul (laserterapia).

De retinut! Interventia chirurgicala are ca scop indepartarea venelor superficiale dilatate. In timp, daca se mentin conditii favorizante, alte vene pot dobindi aspect varicos, necesitind la rindul lor extirparea. Acest fapt nu inseamna ca varicele au recidivat! De obicei nu sunt necesare alte interventii chirurgicale.
Cu cit interventia este efectuata mai precoce, cu atit rezultatele sunt mai bune si „recidivele” mai putin probabile.

Ca masuri profilactice, de prevenire a aparitiei bolii sau de limitare a extinderii leziunilor, se recomanda:

* Evitarea statului prelungit in picioare fara miscare;
* Perioade de repaos cu picioarele ridicate si masaj blind in sensul drenajului venos;
* Nu purtati incaltaminte plata, fara toc;
* Evitarea expunerii prelungite la soare;
* Purtati ciorapi elastici;
* Adoptati o dieta bogata in fructe si legume, care sa asigure un aport caloric şi vitamino-mineral corespunzator si care sa previna constipatia si obezitatea;
* Practicati o activitate fizica regulata: inot, mers pe jos sau gimnastica;
* Faceti dusuri alternative cu apa rece si apa calda;
* Consultati periodic (chiar lunar) un medic specializat în flebologie.

VARA, DUSMANUL VARICELOR
Vara, datorita temperaturii crescute, se produce o vasodilatatie periferica, ce duce la cresterea volumului de singe. In general, la nivelul membrelor se produc schimbarile de caldura cu mediul exterior, favorizat si de o imbracaminte mai usoara, care permite, prin fenomenul de evaporare a apei, scaderea temperaturii mediului intern. Vasele de singe sint asemanatoare unui radiator care atunci cind este nevoie, primesc excesul de caldura de la nivelul central al corpului si il elimina prin contactul direct cu aerul atmosferic, ceva mai rece. Atunci cind temperatura mediului exterior scade, „radiatoarele” de la nivelul pielii se inchid si caldura e pastrata in interiorul corpului.

In cazul varicelor, singele stagneaza in vasele dilatate anormal. Temperatura ridicata determina cresterea volumului de singe, agravind boala.
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Afectiuni cardiovasculare Empty Re: Afectiuni cardiovasculare

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum