dragut-liviu
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

DEZLIPIREA DE RETINA

In jos

DEZLIPIREA DE RETINA Empty DEZLIPIREA DE RETINA

Mesaj  casim Dum Apr 05, 2009 9:39 pm

Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care, daca nu este prompt tratata, poate determina pierderea permanenta a vederii.


Dezlipirea de retina poate aparea la orice vârsta, însa este mult mai frecventa dupa vârsta de 40 ani, afectând mai ales barbatii. Este totusi o afectiune relativ rara, aproximativ o persoana din 10 000 fiind afectata anual.

Imaginati-va ochiul ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captuseste partea interna a ochiului. Aceasta capteaza razele de lumina care intra în ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este asemanator developarii filmului fotografic în camera obscura pentru a se obtine fotografiile.

In mod normal, retina este atasata de suprafata interna a ochiului. Dezlipirea de retina apare atunci când aceasta este împinsa sau trasa fata de pozitia ei normala. Este similar cu imaginea unui tapet care se desprinde de perete. Acea parte a retinei care este dezlipita nu functioneaza normal, astfel încât vederea devine neclara si încetosata.
SIMPTOMELE DEZLIPIRII DE RETINA

Dezlipirea de retina nu este dureroasa. Cel mai frecvent simptom este perceptia unei perdele sau val în câmpul vizual. Multe persoane experimenteaza puncte luminoase ca niste „stelute” sau pete, cerculete sau linii plutitoare; acestea nu sunt neaparat un motiv de alarma. Totusi, daca sunt foarte multe si dau senzatia ca se agraveaza, vederea devenind încetosata, este indicat sa mergeti urgent la medicul oftalmolog. Tratamentul prompt poate îmbunatati substantial sansa de restaurare a vederii.

Riscul producerii unei dezlipiri de retina creste in urmatoarele situatii:

* Miopie;
* Interventie chirurgicala anterioara pentru cataracta;
* Glaucom;
* Traumatism sever al ochiului;
* Dezlipirea anterioara de retina la ochiul celalalt;
* Istoric familial de dezlipire de retina.

Cum este detectata dezlipirea de retina?

Diagnosticul dezlipirii de retina se stabileste dupa o examinare completa a retinei cu ajutorul unui instrument numit oftalmoscop. Este o examinare nedureroasa care necesita dilatarea pupilei cu picaturi, astfel încât sa-i permita medicului o vizibilitate buna în interiorul ochiului.

CARE ESTE TRATAMENTUL?

Rupturile mici de retina sunt localizate si „sudate” cu laser sau crioterapie (înghetare). Aceste proceduri determina un disconfort foarte mic sau chiar inexistent si sunt realizate în cabinetul medicului.

In cazul detasarii de retina se impune tratamentul chirurgical, perioada de spitalizare post-operatorie fiind de doua sau trei zile. Exista mai multe modalitati de inteventie, decizia tipului de chirurgie sau a anesteziei (generale sau locale) depinzând de caracteristicile afectiunii.

Cu tratamentele moderne, peste 90% din cazuri pot fi tratate cu succes dupa o singura interventie, desi uneori este nevoie si de o a doua operatie. Totusi, recuperarea vizuala nu poate fi prezisa întotdeauna. Rezultatul final poate fi apreciat dupa aproximativ sase saptamâni de la operatie, cel mai bun rezultat fiind obtinut daca repararea dezlipirii retiniene s-a facut inainte ca macula (regiunea centrala a retinei responsabila pentru vederea fina, detaliata) sa fi fost detasata.
CE SE INTAMPLA DUPA OPERATIE?

Dupa operatie puteti avea un disconfort la nivelul ochiului, acesta putând fi umflat si sensibil pentru câteva zile, fiind necesar sa purtati si un pansament. Uneori vi se va cere sa tineti capul într-o anumita pozitie pentru a ajuta la procesul de vindecare. Va veti putea întoarce acasa dupa doua sau trei zile, medicul urmând sa va prescrie medicamentele necesare si sa va dea sfaturi legate de momentul in care va va fi permis sa va reluati activitatea zilnica. O schimbare a ochelarilor de vedere este indicata dupa câteva luni.
RESCURILE INTERVENTIEI CHIRURGICALE

Ca orice interventie chirurgicala si operatia de refacere a retinei are un anumit grad de risc pentru infectii, sângerari, cresterea presiunii intraoculare sau cataracta. Totusi, o dezlipire de retina lasata netratata va avea ca rezultat pierderea severa si permanenta a vederii.

SANSE REDUSE DE PREVENIRE

Daca in familia dumneavoastra exista un istoric pentru aceasta afectiune sau daca medicul oftalmolog gaseste o usoara slabire a retinei, profilactic poate fi aplicat un tratament cu laser sau crioterapie. Totusi, în multe cazuri, nu este posibil sa ai o atitudine preventiva. Dezlipirea de retina nu se întâmpla datorita fortarii ochilor, aplecarii sau ridicarii unor greutati.
casim
casim
Admin

Mesaje : 35
Data de înscriere : 05/04/2009
Varsta : 31
Localizare : Bailesti

https://dragut-liviu.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum